субота, 11 лютого 2017 р.

КНИГА "КОРНЕЛІЯ"

ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З НАДІЄЮ МОРИКВАС



Розвійтеся з вітром, листочки зів’ялі,
Розвійтесь, як тихе зітхання!
Незгоєні рани, невтишені жалі.
Завмерлеє в серці кохання.
   Бориславці мали можливість ще раз відчути чарівний світ книги, відвідавши творчий вечір Надії Мориквас, що відбувся 25 січня 2017 року в центральній міській бібліотеці. Зустріч була, направду, захоплююча і пізнавальна. Цього дня у читальній залі не було де яблуку впасти. Нашу почесну гостю вітали: начальник відділу гуманітарної політики Роман Тарнавський, Богдан Британ, Ванда Солецька, Ігор Пиріг, Анна Литвин, Роман Соловчук...

"В черговий раз ми залишили свої буденні справи, щоб прилучитися до її величності Книги. Я вірю, що тут зібралися люди небайдужі до книги, до слова, до історії рідного краю. Адже кожного разу, коли до нас приїжджають письменники, ми, бориславські читачі, висловлюємо побажання побачити в їхніх книгах сюжети з бориславського життя. І ось, сьогодні в нас в гостях людина, яка сама, піднімаючи тему галицького життя  40 років, розповіла історію життя нашої тустановецької  дівчини - красуніКорнелії Опришко. 
   Все в цій книзі   все таке знайоме, рідне і  близьке. Тут  наша Буковиця, Тустановичі, Баня… ", - розпочала зустріч модератор заходу Наталя Бараняк.
   Надія Мориквас розповіла присутнім про історію написання книги, присутні в залі змогли доторкнутись до живої історії, бо пані Надія привезла на зустріч пам'ятник Корнелії та відповіла на численні запитання присутніх. Разом з Надією Мориквас до нас завітали Левко Скоп  з дружиною та мистецтвознавцем Тетяною Думан. Потішив своєю присутністю і визнаний письменник, журналіст та краєзнавець Роман Пастух. Пан Роман розповів про допомогу у написанні "Корнелії" та високо оцінив стиль написання твору, нагадавши присутнім, що відомий український романіст Валерій Шевчук називав цей роман «елегантною львівською прозою». А ще Роман Пастух подарував бібліотеці дві свої книги, які з вдячністю будуть читати наші користувачі.


    «Корнелія» - книга, що почалася з любові. Так стверджує сама Автор. Любові молодомузівця Петра Карманського й гімназистки Корнелії, яка мешкала в Тустановичах та була закатована в застінках НКВД (теперішній Історико-краєзнавчий музей м. Борислава).

До речі, професора Петра Карманського часто згадувала наша краянка,теж гімназистка Дрогобицької гімназії Анастасія Закидальська. А наш шлях  до "Корнелії" розпочався з рекомендації та запрошення до читання від нашого Почесного громадянина Борислава, кандидата технічних наук пана Омеляна Солецького, який пам'ятає Корнелію.
«Це твір глибокого проникнення письменниці у буття галичан 30-50-х років минулого століття. Серед учасників романного дійства – конкретні і вигадані особи, які, творячи свої біографії і достовірні історії, стали жертвами і героями епохи. Роман-есей є своєрідним пророцтвом, застереженням до трагічних реалій нашого часу», – йдеться в анотації до роману.
     Маємо зазначити, що сайт Сегодня.ua спільно з видавництвом Старого Лева зробив підбірку ТОП-5 книг, які були найпопулярнішими серед читачів з початку 2016 року. Книга Надії Мориквас «Корнелія» ввійшла в п’ятірку найкращих.
   Після завершення, уже за традицією, відбулась фотосесія з нашими почесними гостями. Кожен охочий зміг придбати книгу для власної бібліотеки. Надія Мориквас подрували свої книги для центральної бібліотеки.







   В черговий раз Бориславська МЦБС отримала щедрий подарунок від нашого постійного мецената - Людмили Булик. Пані Людмила придбала книги для всіх бориславських бібліотек та бібліотеки, що в Східниці. Також пані Людмила купила книгу для ЗОШ №№ 5,7. Ми висловлюємо щиру вдячність нашим меценатам та бажаємо миру і добра.
   Вже згодом,  після зустрічі Анна Литвин на своїй сторінці у Фейсбук напише: "Зустріч письменниці Надії Мориквас, з зацікавленими людьми, які написане письменницею, пропускають через себе: вона ж написала про Корнелію, яка жила в Бориславі і була замучена нкведистами в 1941 році...Люди знають історію красивої дівчини Корнелії і її сім'ї, знають прізвища героїв книжки, бо вони реальні, звіряють своє знання з написаним...Така публіка рідкість! Радію, що мала можливість бути присутньою і зараз, з задоволенням, приступлю до читання...Бо ж підготовлена! Дякую працівникам Бориславської бібліотеки, що проводять такі цікаві зустрічі!"


    Ми багато втрачаємо, через те, що забуваємо минуле. І дуже важливо, що серед нас є ось такі письменники як Надія Мориквас, які завдяки своєму слову позбавляють нас історичного безпам’ятства.  Дякуємо ще раз Надії Мориквас за зустріч. І бажаємо вам, пані Надіє, надалі писати такі хороші твори, які пробуджують людяність й чуйність, якої так бракує. Особливо – сьогодні, в момент випробування, яке в черговий раз переживає наша держава.

Наталія Бараняк, директор Бориславської МЦБС.

Немає коментарів:

Дописати коментар