середу, 1 березня 2017 р.


Чергова літературна зустріч відбулася в нашій бібліотеці. Цього разу завітала до нас  Галина Пагутяк, письменниця з великою нагородою лауреата Шевченківської премії. Має вона ще велику відзнаку – це кожна її книга має свого читача, її книги люблять читати.

Народилася Москалець Галина Василівна (Галина Пагутяк) в с. Залокоть Дрогобицького району на Львівщині, згодом родина переїхала у село Уріж. Закінчила українську філологію Київського державного університету ім. Т.Шевченка. Працювала у школі, у Дрогобицькому краєзнавчому музеї, приватній школі, Львівській картинній галереї. Прозаїк, член Національної Спілки письменників України. Живе у Львові.
Читаючи її твори, хочеться взяти ручку і виписувати цитати. Саме її перу, перу знаної письменниці, належать слова: «Бог його знає, що таке література.», і водночас «…я переконана в тому, що література повинна задовольняти потреби людської душі», «Люблю, коли речі називають своїми іменами. Можливо, у цьому й призначення літератури», вірить, «що деякі книжки пишуться на небесах», що «Можна писати про наш час, пишучи про минуле». Судячи з її висловлювань, ми бачимо, що це людина романтичної душі. «Найбільше мені подобається встати вранці, взяти з собою воду, хліб, фотоапарат і поїхати на цілий день, щоб побачити печеру, руїни, озеро. Спершу я їду туди сама, потім можу когось взяти з собою».
Один час пані Галина проживала в нашому Бориславі, працюючи на бориславському фарфоровому заводі. Тут вона написала про Борислав як про «місто в якому я ніколи б не хотіла б жити, хоча й довелося на зорі юності». Це були часи застою, в яких людина змушена пристосовуватись до реалій того часу. І , очевидно, в таких обставинах було затісно творчій натурі майбутньої письменниці. На жаль, пані Галина відчула  весь негатив бориславських буднів і це відклалося і на сторінках книги «Сентиментальні подорожі Галичиною».
  Саме в нашому місті писалися рядки першої книги авторки «Діти», яка 35 років тому дала їй літературну путівку в життя. А потім одна за одною зявляються книги. «…плоди моєї праці - книги. …у мене їх багато».
І ось сьогодні чергова книга, яку презентує автор. І знову про Борислав. Це містерія «Гіркі землі», книга про багатство бориславської землі – нафту, яка є водночас і катастрофою для Борислава. Пані Галина вдячна  за допомогу бориславцям Олегу Микуличу і Зенону Яремку, завдяки яким вона могла краще зрозуміти Борислав.







Зустріч пройшла в жвавій дискусії. Кожен виступаючий був справжнім патріотом рідного краю. Ми пишаємося  нашим історичним минулим, милуємося краєвидами рідного міста. Нам жителям Борислава, знаючи всі його негаразди, хочеться вірити в розквіт галицької Каліфорнії. Адже наше місто багате не лише надрами, а й талановитими людьми.  

 Презентація творчості відбулася завдяки авторському проекту Анни Литвин «Перехресні стежки». Анна Литвин є справжнім бібліотечним другом, яка зробила нам подарунок книг Галини Пагутяк. Інформаційні спонсори заходу: радіоредакція «Слово», офіційний сайт Бориславської міської ради, часопис «Нафтовик Борислава». А наша бібліотека щиро запрошує бориславців на бібліотечні заходи долучитися до світу прекрасного. Інформацію про роботу бібліотеки можна знайти в мережі Фейсбук і на блозі центральної бібліотеки.
Алла Божко, біліотекар ЦМБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар